Monday, February 28, 2022

Uppsats om definition av global uppvärmning

Uppsats om definition av global uppvärmning



Denna effekt kan också minska när koldioxiden ökar till nivåer som blir mättande för fotosyntes. På samma sätt kan bojkott av produkter som tillverkas på sätt som bidrar till den globala uppvärmningen också bidra till att skapa en konsumentdriven revolution. Den förväntade hastigheten på uppsats om definition av global uppvärmning för nästa århundrade är minst 20 gånger snabbare. Hela ekosystem kommer att förändras på grund av den globala uppvärmningen, vilket får vissa djur och växter att flytta till nya territorier, uppsats om definition av global uppvärmning, förändra näringskedjorna och även förändra relationerna mellan människa och natur. Global uppvärmning Under sin långa historia har jorden värmts upp och svalnat gång på gång. Modellerad inverkan av antropogen uppvärmning på frekvensen av intensiva atlantiska orkaner. Detta vertikala mönster överensstämmer med global uppvärmning på grund av ökande växthusgaser, men inte förenligt med uppvärmning av naturliga orsaker.





Global uppvärmning



Under sin långa historia har jorden värmts och svalnat gång på gång. NASA-astronautfotografi ISSE Earth har tidigare upplevt klimatförändringar utan hjälp från mänskligheten. Men den nuvarande klimatuppvärmningen sker mycket snabbare än tidigare uppvärmningshändelser. Dessa naturliga orsaker är fortfarande i spel idag, men deras inverkan är för liten eller så inträffar de uppsats om definition av global uppvärmning sakta för att förklara den snabba uppvärmning som setts under de senaste decennierna. Baserat på rimliga utsläppsscenarier kan den genomsnittliga yttemperaturen stiga mellan 2°C och 6°C i slutet av 2000-talet. En del av denna uppvärmning kommer att inträffa även om framtida utsläpp av växthusgaser minskar, eftersom jordsystemet ännu inte helt har anpassat sig till miljöförändringar vi redan har gjort.


Effekten av den globala uppvärmningen är mycket större än bara ökande temperaturer. Uppvärmning ändrar nederbördsmönster, förstärker kusterosion, förlänger växtsäsongen i vissa regioner, uppsats om definition av global uppvärmning, smälter inlandsisar och glaciärer och ändrar intervallet för vissa infektionssjukdomar. Vissa av dessa förändringar har redan inträffat. Hur kan vi vara säkra på att växthusgaser som frigörs av människor orsakar uppvärmningen? Hur mycket mer kommer jorden att värmas upp? Hur kommer jorden att reagera? Att besvara dessa frågor är kanske vår tids viktigaste vetenskapliga utmaning.


Den globala genomsnittliga yttemperaturen steg med 0, uppsats om definition av global uppvärmning. Temperaturerna kommer säkert att stiga ytterligare. Trots upp- och nedgångar från år till år, uppsats om definition av global uppvärmning, den globala genomsnittliga yttemperaturen stiger. NASA-figur anpassad från Goddard Institute for Space Studies Surface Temperature Analysis. Ungefär 30 procent av inkommande solljus reflekteras tillbaka ut i rymden av ljusa ytor som moln och is. Av de återstående 70 procenten absorberas det mesta av land och hav, uppsats om definition av global uppvärmning, och resten absorberas av atmosfären, uppsats om definition av global uppvärmning.


Den absorberade solenergin värmer vår planet. Från ytan går denna energi ut i atmosfären där mycket av den absorberas av vattenånga och långlivade växthusgaser som koldioxid och metan. De strålar åt alla håll. Uppsats om definition av global uppvärmning energi som strålar tillbaka mot jorden värmer både den nedre atmosfären och ytan, vilket ökar uppvärmningen de får från direkt solljus. Denna absorption och strålning av värme från atmosfären - den naturliga växthuseffekten - är fördelaktigt för livet på jorden. Det som har bekymrat forskarna nu är att människor under de senaste åren på konstgjord väg har höjt koncentrationen av växthusgaser i atmosfären i en ständigt ökande takt, mestadels genom att förbränna fossila bränslen, men också genom att hugga ner kolabsorberande skogar.


Sedan den industriella revolutionen började har koldioxidnivåerna ökat med nästan 38 procent från och med och metannivåerna har ökat procent. Ökningen av koncentrationerna av koldioxidtopp och metanbotten sammanföll med starten av den industriella revolutionen på cirka Mätningar från Antarktiska iskärnor gröna linjer kombinerade med direkta atmosfäriska mätningar blå linjer visar ökningen av båda gaserna över tiden. NASA-grafer av Robert Simmon, baserade på data från NOAA Paleoklimatology and Earth System Research Laboratory. Atmosfären innehåller idag fler växthusgasmolekyler, uppsats om definition av global uppvärmning, så mer av den infraröda energin som sänds ut av ytan slutar med att absorberas av atmosfären.


Vi känner till tidigare klimat på grund av bevis kvar i trädringar, lager av is i glaciärer, havssediment, korallrev och lager av sedimentära bergarter. Isens kemiska sammansättning ger ledtrådar till den globala genomsnittstemperaturen. Jorden har cyklat mellan istiders låga punkter, stora negativa anomalier och varma mellanistidstoppar. NASA-graf av Robert Simmon, baserad på data från Jouzel et al. Men paleoklimatrekordet avslöjar också att den nuvarande klimatuppvärmningen sker mycket snabbare än tidigare uppvärmningshändelser. När jorden flyttade ut ur istider under de senaste miljoner åren steg den globala temperaturen totalt med 4 till 7 grader Celsius under cirka 5 år.


Bara under det senaste århundradet har temperaturen stigit 0. Temperaturhistorik från paleoklimatdata grön linje jämfört med historia baserad på moderna instrument blå linje tyder på att den globala temperaturen är varmare nu än den har varit under de senaste 1 åren och möjligen längre. Uppsats om definition av global uppvärmning anpassad från Mann et al. Modeller förutspår att jorden kommer att värmas upp mellan 2 och 6 grader Celsius under nästa århundrade. När den globala uppvärmningen har skett vid olika tidpunkter under de senaste två miljoner åren, har det tagit planeten cirka 5, uppsats om definition av global uppvärmning, år till varm 5 grader.


Den förväntade uppvärmningstakten för nästa århundrade är minst 20 gånger snabbare. Denna förändringstakt är extremt ovanlig. Oftast har det globala klimatet förändrats på grund av variationer i solljus. Variationer i själva solen har omväxlande ökat och minskat mängden solenergi som når jorden. Vulkanutbrott har genererat partiklar som reflekterar solljus, lyser upp planeten och kyler klimatet. Vulkanisk aktivitet har också, i det djupa förflutna, ökat växthusgaserna under miljontals år, uppsats om definition av global uppvärmning, bidrar till episoder av global uppvärmning. Vi vet detta eftersom forskare noga övervakar de naturliga och mänskliga aktiviteter som påverkar klimatet med en flotta av satelliter och ytinstrument.


Avlägsna meteorologiska stationer till vänster och kretsande satelliter till höger hjälper forskare att övervaka orsakerna och effekterna av den globala uppvärmningen. På marken stödjer många myndigheter och nationer nätverk av väder- och klimatövervakningsstationer som upprätthåller temperatur-, nederbörds- och snödjupsrekord, och bojar som mäter ytvatten- och djuphavstemperaturer. Sammantaget ger dessa mätningar ett ständigt förbättrat register över både naturliga händelser och mänsklig aktivitet under de senaste åren. Forskare integrerar dessa mätningar i klimatmodeller för att återskapa temperaturer som registrerats under de senaste åren.


Klimatmodellsimuleringar som endast tar hänsyn till naturlig solvariabilitet och vulkaniska aerosoler eftersom – om man utelämnar observerade ökningar av växthusgaser – kan passa observationer av globala temperaturer endast fram till omkring. bidraget från de växthusgaser som tillförs av människor, uppsats om definition av global uppvärmning. Till exempel pumpade två stora vulkanutbrott, El Chichon in och Pinatubo in svaveldioxidgas högt upp i atmosfären. Temperaturerna över hela världen sjönk i två till tre år. Naturliga influenser uppsats om definition av global uppvärmning temperatur – El Niño, solvariabilitet och vulkaniska aerosoler – har varierat ungefär plus och minus 0. Grafer anpassade från Lean et al.


Även om vulkaner är aktiva runt om i världen, och fortsätter att släppa ut koldioxid som de gjorde uppsats om definition av global uppvärmning tidigare var mängden koldioxid de släpper ut extremt liten jämfört med mänskliga utsläpp. I genomsnitt släpper vulkaner ut mellan och miljoner ton koldioxid per år. Genom att bränna fossila bränslen släpper människor ut mer än gånger mer, cirka 26 miljarder uppsats om definition av global uppvärmning av koldioxid, i atmosfären varje år från och med. Som ett resultat överskuggar mänsklig aktivitet alla bidrag vulkaner kan ha gjort till den senaste tidens globala uppvärmning.


Förändringar i solens ljusstyrka kan påverka klimatet från decennium till decennium, men en ökning uppsats om definition av global uppvärmning soleffekten faller kort som en förklaring till den senaste tidens uppvärmning. Den totala energin som solen utstrålar varierar över en årscykel. Under solmaxima är solenergi uppsats om definition av global uppvärmning 0. Den genomskinliga halo som kallas solkorona växlar mellan solar maximum vänster och sol minimum höger. NASA Extreme Ultraviolet Telescope-bilder från SOHO Data Archive. Varje cykel uppvisar subtila skillnader i intensitet och varaktighet. Från början har solens ljusstyrka sedan dess varit något lägre, inte högre, än den var under föregående års minimum i solaktivitet, som inträffade i slutet av s.


Satellitmätningar av den dagliga ljuslinjen och den månatliga genomsnittliga mörka linjens totala solinstrålning har sedan dess inte upptäckt en tydlig långsiktig trend, uppsats om definition av global uppvärmning. NASA-graf av Robert Simmon, baserad på data från ACRIM Science Team. Forskare har en teori om att det kan finnas en flerdekadell trend i solenergiproduktionen, men om en sådan finns har den inte observerats ännu. Även om solen skulle bli ljusare, stämmer inte mönstret av uppvärmning som observerats på jorden sedan dess upp med typen av uppvärmning av solen uppsats om definition av global uppvärmning skulle orsaka. Satellitmätningar visar uppvärmning i troposfärens nedre atmosfär, grön linje men avkylning i stratosfärens övre atmosfär, röd linje.


Detta vertikala mönster överensstämmer med den globala uppvärmningen på grund av ökande växthusgaser, uppsats om definition av global uppvärmning, men oförenlig med uppvärmning av naturliga orsaker. Graf av Robert Simmon, baserad på data från Remote Sensing Systems, sponsrad av NOAA Climate and Global Change Program. Stratosfären blir varmare under solmaxima eftersom ozonskiktet absorberar ultraviolett ljus; mer ultraviolett ljus under solmaxima betyder varmare temperaturer. Ökade koncentrationer av koldioxid i troposfären och stratosfären bidrar tillsammans till avkylning i stratosfären. För att ytterligare utforska orsakerna och effekterna av den globala uppvärmningen och för att förutsäga framtida uppvärmning, bygger forskare klimatmodeller - datorsimuleringar av klimatsystemet. Klimatmodeller är utformade för att simulera reaktioner och interaktioner mellan haven och atmosfären, och för att ta hänsyn till förändringar på landytan, både naturliga och mänskliga inducerade.


Även om modellerna är komplicerade, skärper rigorösa tester med verklig data till kraftfulla verktyg som gör det möjligt för forskare att utforska vår förståelse av klimatet på sätt som annars inte är möjliga. Baserat på en rad rimliga utsläppsscenarier kan den genomsnittliga yttemperaturen stiga mellan 2°C och 6°C i slutet av 2000-talet. Modellsimuleringar från Intergovernmental Panel on Climate Change uppskattar att jorden kommer att värmas upp mellan två och sex grader Celsius under nästa århundrade, beroende på hur snabbt koldioxidutsläppen uppsats om definition av global uppvärmning. Scenarier som antar att människor kommer att bränna mer och mer fossilt bränsle ger uppskattningarna i den övre delen av temperaturområdet, medan scenarier som antar att utsläppen av växthusgaser kommer att växa långsamt ger lägre temperaturförutsägelser.


Den orange linjen ger en uppskattning av globala temperaturer om växthusgaserna stannade på årsnivå. Växthusgaser är bara uppsats om definition av global uppvärmning av historien när det kommer till global uppvärmning. Förändringar i en del av klimatsystemet kan orsaka ytterligare förändringar i hur planeten absorberar eller reflekterar energi. Dessa sekundära förändringar kallas klimatåterkopplingar, uppsats om definition av global uppvärmning, och de kunde mer än fördubbla mängden uppvärmning som enbart orsakas av koldioxid. De primära återkopplingarna beror på snö och is, vattenånga, uppsats om definition av global uppvärmning, moln och kolets kretslopp. Den kanske mest kända feedbacken kommer från smältande snö och is på norra halvklotet. Värmande temperaturer smälter redan en växande andel av arktisk havsis och exponerar mörkt havsvatten under sommarens eviga solljus.


Snötäcket på land minskar också i många områden. I frånvaro av snö och is går dessa områden från att ha ljusa, solljusreflekterande ytor som kyler planeten till att ha mörka, solljusabsorberande ytor som för mer energi in i jordsystemet och orsakar mer uppvärmning. Under de senaste åren har glaciären tappat halva sin volym och har dragit sig tillbaka mer än 1. När glaciärerna drar sig tillbaka, havsisen försvinner och snön smälter tidigare på våren, absorberar jorden mer solljus än den skulle göra om den reflekterande uppsats om definition av global uppvärmning och is blev kvar. Fotografi © Hugh Saxby. De uppsats om definition av global uppvärmning feedback är vattenånga, uppsats om definition av global uppvärmning.


Vattenånga är en stark växthusgas.





exempel på åsiktsuppsatser



Men paleoklimatrekordet avslöjar också att den nuvarande klimatuppvärmningen sker mycket snabbare än tidigare uppvärmningshändelser. När jorden flyttade ut ur istider under de senaste miljoner åren steg den globala temperaturen totalt med 4 till 7 grader Celsius under cirka 5 år. Bara under det senaste århundradet har temperaturen stigit 0. Temperaturhistorik från paleoklimatdata grön linje jämfört med historien baserad på moderna instrument blå linje tyder på att den globala temperaturen är varmare nu än den har varit under de senaste 1 åren och möjligen längre. Graf anpassad från Mann et al. Modeller förutspår att jorden kommer att värmas upp mellan 2 och 6 grader Celsius under nästa århundrade. När den globala uppvärmningen har skett vid olika tidpunkter under de senaste två miljoner åren, har det tagit planeten cirka 5 år att värma 5 grader.


Den förväntade uppvärmningstakten för nästa århundrade är minst 20 gånger snabbare. Denna förändringstakt är extremt ovanlig. Oftast har det globala klimatet förändrats på grund av variationer i solljus. Variationer i själva solen har omväxlande ökat och minskat mängden solenergi som når jorden. Vulkanutbrott har genererat partiklar som reflekterar solljus, lyser upp planeten och kyler klimatet. Vulkanaktivitet har också, i det djupa förflutna, ökat växthusgaserna under miljontals år, vilket bidragit till episoder av global uppvärmning. Vi vet detta eftersom forskare noga övervakar de naturliga och mänskliga aktiviteter som påverkar klimatet med en flotta av satelliter och ytinstrument. Avlägsna meteorologiska stationer till vänster och kretsande satelliter till höger hjälper forskare att övervaka orsakerna och effekterna av den globala uppvärmningen.


På marken stödjer många myndigheter och nationer nätverk av väder- och klimatövervakningsstationer som upprätthåller temperatur-, nederbörds- och snödjupsrekord, och bojar som mäter ytvatten- och djuphavstemperaturer. Sammantaget ger dessa mätningar ett ständigt förbättrat register över både naturliga händelser och mänsklig aktivitet under de senaste åren. Forskare integrerar dessa mätningar i klimatmodeller för att återskapa temperaturer som registrerats under de senaste åren. Klimatmodellsimuleringar som endast tar hänsyn till naturlig solvariabilitet och vulkaniska aerosoler eftersom – om man utelämnar observerade ökningar av växthusgaser – kan passa observationer av globala temperaturer endast fram till omkring. bidraget från de växthusgaser som tillförs av människor.


Till exempel pumpade två stora vulkanutbrott, El Chichon in och Pinatubo i , svaveldioxidgas högt upp i atmosfären. Temperaturerna över hela världen sjönk i två till tre år. Naturlig påverkan på temperaturen – El Niño, solvariabilitet och vulkaniska aerosoler – har varierat ungefär plus och minus 0. Grafer anpassade från Lean et al. Även om vulkaner är aktiva runt om i världen och fortsätter att släppa ut koldioxid som de gjorde förr, är mängden koldioxid de släpper ut extremt liten jämfört med mänskliga utsläpp. I genomsnitt släpper vulkaner ut mellan och miljoner ton koldioxid per år. Genom att förbränna fossila bränslen släpper människor ut mer än gånger mer, cirka 26 miljarder ton koldioxid, i atmosfären varje år från och med. Som ett resultat överskuggar mänsklig aktivitet alla bidrag vulkaner kan ha gjort till den senaste tidens globala uppvärmning.


Förändringar i solens ljusstyrka kan påverka klimatet från decennium till decennium, men en ökning av solenergin misslyckas som en förklaring till den senaste tidens uppvärmning. Den totala energin som solen utstrålar varierar över en årscykel. Under solmaxima är solenergin ungefär 0. Den genomskinliga halo som kallas solkorona växlar mellan solar maximum vänster och sol minimum höger. NASA Extreme Ultraviolet Telescope-bilder från SOHO Data Archive. Varje cykel uppvisar subtila skillnader i intensitet och varaktighet. Från början har solens ljusstyrka sedan dess varit något lägre, inte högre, än den var under föregående års minimum i solaktivitet, som inträffade i slutet av s.


Satellitmätningar av den dagliga ljuslinjen och den månatliga genomsnittliga mörka linjens totala solinstrålning har sedan dess inte upptäckt en tydlig långsiktig trend. NASA-graf av Robert Simmon, baserad på data från ACRIM Science Team. Forskare har en teori om att det kan finnas en flerdekadell trend i solenergiproduktionen, men om en sådan finns har den inte observerats ännu. Även om solen skulle bli ljusare, stämmer dock mönstret av uppvärmning som observerats på jorden inte överens med den typ av uppvärmning som solen ensam skulle orsaka. Satellitmätningar visar uppvärmning i troposfärens nedre atmosfär, grön linje men avkylning i stratosfärens övre atmosfär, röd linje. Detta vertikala mönster överensstämmer med global uppvärmning på grund av ökande växthusgaser, men inte förenligt med uppvärmning av naturliga orsaker.


Graf av Robert Simmon, baserad på data från Remote Sensing Systems, sponsrad av NOAA Climate and Global Change Program. Stratosfären blir varmare under solmaxima eftersom ozonskiktet absorberar ultraviolett ljus; mer ultraviolett ljus under solmaxima betyder varmare temperaturer. Ökade koncentrationer av koldioxid i troposfären och stratosfären bidrar tillsammans till avkylning i stratosfären. För att ytterligare utforska orsakerna och effekterna av den globala uppvärmningen och för att förutsäga framtida uppvärmning, bygger forskare klimatmodeller - datorsimuleringar av klimatsystemet. Klimatmodeller är utformade för att simulera reaktioner och interaktioner mellan haven och atmosfären, och för att ta hänsyn till förändringar på landytan, både naturliga och mänskliga inducerade.


Även om modellerna är komplicerade, skärper rigorösa tester med verklig data till kraftfulla verktyg som gör det möjligt för forskare att utforska vår förståelse av klimatet på sätt som annars inte är möjliga. Baserat på en rad rimliga utsläppsscenarier kan den genomsnittliga yttemperaturen stiga mellan 2°C och 6°C i slutet av 2000-talet. Modellsimuleringar från Intergovernmental Panel on Climate Change uppskattar att jorden kommer att värmas upp mellan två och sex grader Celsius under nästa århundrade, beroende på hur snabbt koldioxidutsläppen växer. Scenarier som antar att människor kommer att bränna mer och mer fossilt bränsle ger uppskattningarna i den övre delen av temperaturområdet, medan scenarier som antar att utsläppen av växthusgaser kommer att växa långsamt ger lägre temperaturförutsägelser.


Den orange linjen ger en uppskattning av globala temperaturer om växthusgaserna stannade på årsnivå. Växthusgaser är bara en del av historien när det kommer till global uppvärmning. Förändringar i en del av klimatsystemet kan orsaka ytterligare förändringar i hur planeten absorberar eller reflekterar energi. Dessa sekundära förändringar kallas klimatåterkopplingar, och de kan mer än fördubbla mängden uppvärmning som orsakas av enbart koldioxid. De primära återkopplingarna beror på snö och is, vattenånga, moln och kolets kretslopp. Den kanske mest kända feedbacken kommer från smältande snö och is på norra halvklotet. Värmande temperaturer smälter redan en växande andel av arktisk havsis och exponerar mörkt havsvatten under sommarens eviga solljus.


Snötäcket på land minskar också i många områden. I frånvaro av snö och is går dessa områden från att ha ljusa, solljusreflekterande ytor som kyler planeten till att ha mörka, solljusabsorberande ytor som för mer energi in i jordsystemet och orsakar mer uppvärmning. Under de senaste åren har glaciären tappat halva sin volym och har dragit sig tillbaka mer än 1. När glaciärerna drar sig tillbaka, havsisen försvinner och snön smälter tidigare på våren, absorberar jorden mer solljus än om den reflekterande snön och isen fanns kvar. Fotografi © Hugh Saxby. Den största återkopplingen är vattenånga. Vattenånga är en stark växthusgas. På grund av dess överflöd i atmosfären orsakar vattenånga ungefär två tredjedelar av växthusuppvärmningen, en nyckelfaktor för att hålla temperaturen inom det beboeliga området på jorden.


Men när temperaturen blir varm, avdunstar mer vattenånga från ytan till atmosfären, där det kan få temperaturerna att klättra ytterligare. Frågan som forskarna ställer sig är hur mycket vattenånga som kommer att finnas i atmosfären i en värmande värld? Atmosfären har för närvarande en genomsnittlig jämvikt eller balans mellan vattenångkoncentration och temperatur. När temperaturen värms upp, blir atmosfären kapabel att innehålla mer vattenånga, och så ökar koncentrationerna av vattenånga för att återfå jämvikt. Kommer den trenden att hålla i sig när temperaturerna fortsätter att stiga? Mängden vattenånga som kommer in i atmosfären avgör i slutändan hur mycket ytterligare uppvärmning som kommer att inträffa på grund av återkopplingen av vattenånga. Atmosfären reagerar snabbt på återkopplingen av vattenånga. Hittills har det mesta av atmosfären upprätthållit en nästan konstant balans mellan temperatur och vattenångakoncentration eftersom temperaturerna har gått upp under de senaste decennierna.


Om denna trend fortsätter, och många modeller säger att den kommer att göra det, har vattenånga kapacitet att fördubbla uppvärmningen som orsakas av enbart koldioxid. Nära relaterad till återkopplingen av vattenånga är molnåterkopplingen. Moln orsakar kylning genom att reflektera solenergi, men de orsakar också uppvärmning genom att absorbera infraröd energi som växthusgaser från ytan när de är över områden som är varmare än de är. I vårt nuvarande klimat har moln en kylande effekt totalt sett, men det kan förändras i en varmare miljö. Moln kan både kyla planeten genom att reflektera synligt ljus från solen och värma planeten genom att absorbera värmestrålning som sänds ut från ytan.


Sammantaget kyler molnen jorden något. NASA Astronaut Fotografi STSE med tillstånd från Johnson Space Center Earth Observations Lab. Moln kan bli ljusare om mer fukt konvergerar i en viss region eller om fler fina partiklar aerosoler kommer in i luften. Om färre ljusa moln bildas kommer det att bidra till uppvärmningen från molnfeedbacken. Se Ship Tracks söder om Alaska för att lära dig hur aerosoler kan göra molnen ljusare. Moln, precis som växthusgaser, absorberar och återutsänder infraröd energi. Låga, varma moln avger mer energi än höga, kalla moln. Men i många delar av världen kan energi som släpps ut av låga moln absorberas av den rikliga vattenångan ovanför dem.


I en värld utan låga moln skulle mängden emitterad infraröd energi som strömmar ut i rymden inte skilja sig alltför mycket från en värld med låga moln. Moln avger termisk infraröd värmestrålning i proportion till deras temperatur, vilket är relaterat till höjden. Den här bilden visar västra halvklotet i termisk infraröd. Varma hav och landyta är vita och ljusgrå; svala moln på låg nivå är mellangrå; och kalla moln på hög höjd är mörkgråa och svarta. NASA bild med tillstånd från GOES Project Science. Höga kalla moln bildas dock i en del av atmosfären där det är ont om energiabsorberande vattenånga.


Dessa moln fångar absorberar energi som kommer från den lägre atmosfären och avger lite energi till rymden på grund av deras kyliga temperaturer. I en värld med höga moln fångas en betydande mängd energi som annars skulle fly till rymden i atmosfären. Som ett resultat är den globala temperaturen högre än i en värld utan höga moln. Om varmare temperaturer resulterar i en större mängd höga moln, kommer mindre infraröd energi att sändas ut till rymden. Se Moln och strålning för en mer fullständig beskrivning. En nyligen genomförd observationsstudie fann att färre låga, täta moln bildades över en region i Stilla havet när temperaturen värmdes, vilket tyder på en positiv molnåterkoppling i denna region som modellerna förutspådde.


Sådana direkta observationsbevis är dock begränsade, och molnen förblir den största källan till osäkerhet – förutom mänskliga val att kontrollera växthusgaser – när det gäller att förutsäga hur mycket klimatet kommer att förändras. För närvarande tar i första hand havsvatten, och till viss del ekosystem på land, upp ungefär hälften av våra fossila bränslen och biomassaförbränningsutsläpp. Detta beteende bromsar den globala uppvärmningen genom att minska takten för ökningen av koldioxid i atmosfären, men den trenden kanske inte fortsätter. Varmare havsvatten kommer att hålla mindre löst kol och lämna mer kvar i atmosfären. Ungefär hälften av den koldioxid som släpps ut i luften från förbränning av fossila bränslen löser sig i havet. Den här kartan visar den totala mängden av mänskligt skapad koldioxid i havsvatten från ytan till havsbotten.


Blå områden har låga mängder, medan gula områden är rika på antropogen koldioxid. Höga mängder uppstår där strömmar för det koldioxidrika ytvattnet ner i havsdjupet. Karta anpassad från Sabine et al. På land är förändringar i kolets kretslopp mer komplicerade. Under ett varmare klimat kan jordar, särskilt upptinande arktisk tundra, släppa ut instängd koldioxid eller metan till atmosfären. Ökad brandfrekvens och insektsangrepp frigör också mer kol när träd brinner eller dör och förmultnar. Å andra sidan kan extra koldioxid stimulera växttillväxt i vissa ekosystem, vilket gör att dessa växter kan ta ut ytterligare kol ur atmosfären.


Denna effekt kan dock reduceras när växttillväxt begränsas av vatten, kväve och temperatur. Denna effekt kan också minska när koldioxiden ökar till nivåer som blir mättande för fotosyntes. På grund av dessa komplikationer är det inte klart hur mycket ytterligare koldioxidväxter kan ta ut ur atmosfären och hur länge de kan fortsätta att göra det. Klimatförändringarnas inverkan på markens kolkretslopp är extremt komplex, men totalt sett kommer markens kolsänkor att bli mindre effektiva när växterna blir mättade, där de inte längre kan ta upp ytterligare koldioxid och andra begränsningar av tillväxten uppstår, och eftersom mark börjar lägga till mer kol till atmosfären från värmande jord, bränder och insektsangrepp.


Detta kommer att resultera i en snabbare ökning av atmosfärens koldioxid och en snabbare global uppvärmning. I vissa klimatmodeller ökar kolcykelåterkopplingar från både land och hav mer än en grad Celsius till globala temperaturer genom att forskare förutsäger intervallet för trolig temperaturökning genom att köra många möjliga framtidsscenarier genom klimatmodeller. Det tar årtionden till århundraden för jorden att reagera fullt ut på ökningar av växthusgaser. Koldioxid, bland andra växthusgaser, kommer att finnas kvar i atmosfären långt efter att utsläppen minskat, vilket bidrar till fortsatt uppvärmning.


Dessutom, när jorden har värmts upp, har mycket av överskottsenergin gått till att värma upp de övre lagren av havet. Som en varmvattenflaska en kall natt kommer det uppvärmda havet att fortsätta värma den lägre atmosfären väl efter att växthusgaserna har slutat öka. Även om koncentrationerna av växthusgaser stabiliserades idag, skulle planeten fortsätta att värmas upp med cirka 0. för att lära dig mer om havsvärmen och global uppvärmning. Effekten av ökade yttemperaturer är betydande i sig. Men den globala uppvärmningen kommer att få ytterligare, långtgående effekter på planeten.


Den globala uppvärmningen kommer att förändra stora klimatmönster, möjligen förlänga och intensifiera den nuvarande torkan i USA. Den vita ringen av blekt sten på de en gång röda klipporna som håller Lake Powell indikerar fallet i vattennivån under det senaste decenniet - resultatet av upprepade vintrar med lågt snöfall. Fotografi © Tigresblanco. För de flesta platser kommer den globala uppvärmningen att resultera i mer frekventa varma dagar och färre kalla dagar, med den största uppvärmningen som sker över land. Längre, mer intensiva värmeböljor kommer att bli vanligare. Stormar, översvämningar och torka kommer i allmänhet att bli allvarligare när nederbördsmönstren förändras. Orkaner kan öka i intensitet på grund av varmare havstemperaturer. Förutom att öka temperaturen, kommer den globala uppvärmningen sannolikt att orsaka större, mer destruktiva stormar, vilket leder till en generell ökning av nederbörden.


Med vissa undantag kommer tropikerna sannolikt att få mindre regn orange när planeten värms upp, medan polarområdena kommer att få mer nederbörd grönt. Vita områden indikerar att färre än två tredjedelar av klimatmodellerna var överens om hur nederbörden kommer att förändras. Stippade områden avslöjar var mer än 90 procent av modellerna höll med. Det är omöjligt att fästa någon enskild ovanlig väderhändelse på global uppvärmning, men nya bevis tyder på att den globala uppvärmningen redan påverkar vädret. Värmeböljor, torka och intensiva regnhändelser har ökat i frekvens under de senaste 50 åren, och mänskligt inducerad global uppvärmning har mer sannolikt än inte bidragit till trenden.


Vissa önationer kommer att försvinna. Mellan och ökade havsnivån med 1. Och takten för havsnivåhöjningen accelererar. Sedan , har NASA-satelliter visat att havsnivån stiger snabbare, cirka 3 millimeter per år, för en total havsnivåhöjning på 48 millimeter 0. Havsnivån kröp upp cirka 20 centimeter 7. Havsnivåerna förutspås stiga mellan 18 och 59 cm 7. Högre havsnivåer kommer att erodera kustlinjerna och orsaka mer frekventa översvämningar. Graf © Robert Rohde. Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC uppskattar att havsnivån kommer att stiga mellan 0.


När temperaturen stiger kommer isen att smälta snabbare. Satellitmätningar avslöjar att inlandsisarna på Grönland och Västantarktis fäller omkring miljarder ton is per år – tillräckligt för att höja havsnivån med 0. Om smältningen accelererar kan höjningen av havsnivån bli betydligt högre. Ännu viktigare är kanske att den globala uppvärmningen redan sätter press på ekosystemen, de växter och djur som samexisterar i en viss klimatzon, både på land och i havet. Varmare temperaturer har redan förändrat växtsäsongen i många delar av världen.


Växtsäsongen i delar av norra halvklotet blev två veckor längre under andra hälften av 1900-talet. Våren kommer tidigare på båda hemisfärerna. Denna förändring i växtsäsongen påverkar det bredare ekosystemet. Migrerande djur måste börja söka matkällor tidigare. Årstidernas förskjutning kan redan göra att livscyklerna för pollinatörer, som bin, inte är synkroniserade med blommande växter och träd. Denna oöverensstämmelse kan begränsa möjligheten för både pollinatörer och växter att överleva och föröka sig, vilket skulle minska tillgången på mat i hela näringskedjan. Se Surrande om klimatförändringar för att läsa mer om hur binas livscykel synkroniseras med blommande växter.


Varmare temperaturer förlänger också växtsäsongen. Detta innebär att växter behöver mer vatten för att fortsätta växa under hela säsongen, annars kommer de att torka ut, vilket ökar risken för misslyckade grödor och skogsbränder. När växtsäsongen är slut, misslyckas kortare, mildare vintrar att döda vilande insekter, vilket ökar risken för stora, skadliga angrepp under efterföljande säsonger. I vissa ekosystem kan högsta dagliga temperaturer klättra utöver toleransen för inhemska växter eller djur. För att överleva de extrema temperaturerna har både marina och landbaserade växter och djur börjat migrera mot polerna. Dessa arter, och i vissa fall, hela ekosystem, som inte snabbt kan migrera eller anpassa sig, står inför utrotning.


IPCC uppskattar att procent av växt- och djurarter riskerar att dö ut om temperaturen stiger mer än 1. Förändringarna i väder och ekosystem kommer också att påverka människor mer direkt. Hårdast drabbade kommer de som bor i låglänta kustområden och invånare i fattigare länder som inte har resurser att anpassa sig till förändringar i extrema temperaturer och vattenresurser. När tropiska temperaturzoner expanderar kommer räckvidden för vissa infektionssjukdomar, såsom malaria, att förändras. Mer intensiva regn och orkaner och stigande havsnivåer kommer att leda till mer allvarliga översvämningar och potentiell förlust av egendom och liv.


En oundviklig konsekvens av den globala uppvärmningen är att havsnivån stiger. Foto © metimbers I grund och botten, klimatförändringar orsakade av växthuseffekten, vilket betyder precis vad den säger: jorden är som ett gigantiskt växthus där värmen kan fångas under atmosfären. Atmosfären fångar värme som avger från planetens yta. När du har blivit ombedd att skriva om den globala uppvärmningen kan du bli överväldigad. Det finns många förhållningssätt till detta komplexa ämne. Du kan skriva om det för en naturvetenskaplig klass eller för en statsvetenskaplig klass.


Du kan prata om orsakerna till den globala uppvärmningen, eller effekterna av den globala uppvärmningen, eller båda. Faktum är att du till och med bara skulle kunna skriva om dina förslag på hur du ska hantera effekterna av den globala uppvärmningen. Letar du efter ett kreativt eller unikt förhållningssätt till global uppvärmning som kommer att imponera på dina läsare? Vill du skriva om den globala uppvärmningen på ett sätt som intresserar dig? Den här artikeln hjälper dig att förstå hur man skriver en uppsats om global uppvärmning ur många olika perspektiv. Innan du börjar din uppsats, fundera över saker som hur lång tid det måste vara och vilken klass du skriver för. Begränsa sedan ditt ämne genom att använda ett av de föreslagna ämnena ovan eller en av dina egna idéer.


Nästa steg skulle vara att skapa en ämnesöversikt för att hjälpa dig strukturera din uppsats. Med ett ämne som global uppvärmning kommer du i allmänhet att prata om orsaker, effekter och möjliga lösningar på problemet. En grads temperaturförändring kanske inte verkar vara mycket, men den mängden global uppvärmning kan orsaka stora kriser, fördriva miljontals människor och orsaka skador för miljarder dollar. Det är ett känt faktum att förbränning av fossila bränslen, särskilt kol, är den största boven bakom den globala uppvärmningen MacMillan, Att veta vad som orsakar global uppvärmning gör det möjligt att vidta åtgärder för att minimera de skadliga effekterna av global uppvärmning. Avhandlingsutlåtande: En övergripande lösning på den globala uppvärmningen skulle vara att ytterligare minska koldioxidutsläppen genom innovationer inom alternativ energi, kombinerat med en plan för att minimera humanitära och ekonomiska skador.


Kroppsavsnitt ett: Orsaker till global uppvärmning. Ämnessats: Global uppvärmning är antropogen, vilket betyder att den orsakas av människor. Mänsklig industriell aktivitet resulterar i utsläpp av växthusgaser, med Kina och USA de största bovarna MacMillan, Genom att känna till orsakerna till den globala uppvärmningen blir det lättare att komma med riktade och rimliga lösningar på problemet. Kroppsavsnitt två: Effekter av global uppvärmning. Ämnessats: Global uppvärmning är ett problem eftersom det kan leda till extrema väderförhållanden, översvämningar på grund av stigande havsnivåer och resulterande dödsfall, förstörelse och fördrivning. Men den globala uppvärmningen har potential att radikalt förändra klimatförhållandena runt om i världen.


Effekter på befolkningsförflyttning och ekonomiska skador på grund av naturkatastrofer. Humanitära och politiska effekter på grund av fördrivning, vilket till och med kan leda till krigsutbrott. På grund av hur förödande effekterna av den globala uppvärmningen kommer att bli, är det ett etiskt ansvar att vidta åtgärder nu. Kroppsavsnitt tre: Hur man förhindrar global uppvärmning. Ämnessats: Att vidta åtgärder mot den globala uppvärmningen kräver nu en samordnad koalition mellan den privata och offentliga sektorn runt om i världen. Regeringar måste samarbeta bättre för att skapa stimulanspaket för investeringar i alternativ energi. Den privata sektorn måste bli mer miljömässigt ansvarsfull och kräver nya lagar mot föroreningar om det behövs. Regeringar och den privata sektorn måste också arbeta tillsammans för att bygga motståndskraft och ha strategier på plats för att mildra katastrofer.


Att göra något åt ​​den globala uppvärmningen kräver att vara proaktiv, både när det gäller att förändra hur industrin fungerar, och även bygga motståndskraft för att minimera skador. Innovation inom ny teknik kommer att vara avgörande för att förhindra global uppvärmning och stimulera den globala ekonomin. Investeringar i förbättring av infrastruktur kommer också att bidra till att minimera skador till följd av klimatförändringar. Lagstiftning och offentlig politik, förutom etiskt beteende från den privata sektorn, kommer att bidra till att minska klimatförändringarna och skapa en säkrare morgondag. En heltäckande lösning på den globala uppvärmningen skulle vara att minska koldioxidutsläppen ytterligare genom innovationer inom alternativ energi, kombinerat med en plan för att minimera humanitära och ekonomiska skador.


En grad. Det är allt som krävs för att skapa massiva förändringar på planeten jorden. Bara en grad i temperaturförändring kanske inte verkar vara mycket, men den mängden global uppvärmning kan orsaka stora kriser, fördriva miljontals människor och orsaka miljarder dollar i skada NASA, global uppvärmning är inte en politisk fråga, utan ett enkelt faktum. Men vad man ska göra åt den globala uppvärmningen är en politisk fråga. Den globala uppvärmningen är antropogen, vilket betyder att den primära orsaken är människor. Framför allt resulterar mänsklig industriell aktivitet i utsläpp av växthusgaser, med Kina och USA de största bovarna MacMillan, Jordens befolkning har också exploderat snabbt under det senaste århundradet, vilket resulterar i ökad industri, ökad användning av mark för jordbruk, och ökade mänskliga aktiviteter som bidrar till den globala uppvärmningen.


Enligt NASA inkluderar de primära växthusgaserna som är ansvariga för den globala uppvärmningen vattenånga, koldioxid, metan, dikväveoxid och klorfluorkolväten. Avskogning leder till ett överflöd av koldioxid, och jordbruk leder till ett överflöd av metan NASA, därför är ohållbara jordbruksmetoder och relaterade problem som markanvändning en av de största orsakerna till ansamling av växthusgaser. Ohållbart jordbruk är en viktig orsak till den globala uppvärmningen. Det finns flera anledningar till att jordbruket är ett problem. En orsak är kopplad till markanvändning. När regnskogar och andra vegetationstäta områden huggs ner för att ge plats åt jordbruket blir resultatet ett ökat koldioxidutsläpp MacMillan, Många grödor och lantbruksdjur är särskilt dåliga för miljön.


Till exempel släpper djur som nötkreatur ut metan, en växthusgas, och vissa gödselmedel som används i stor utsträckning i jordbruket med monogrödor leder också till utsläpp av växthusgaser NASA, men förbränning av fossila bränslen som kol och olja för elproduktion och transporter orsakar också global uppvärmning. Global uppvärmning är ett problem eftersom det kan leda till extrema väderförhållanden, översvämningar på grund av stigande havsnivåer och resulterande dödsfall, förstörelse och förskjutning. De huvudsakliga effekterna av den globala uppvärmningen kommer att vara på jordbruksproduktion och livsmedelsförsörjning, på vattensäkerhet, på befolkningsförflyttning, ekonomiska skador på grund av naturkatastrofer och de humanitära och eventuellt militära effekterna av global uppvärmning.


Global uppvärmning kommer att leda till förändringar i vädermönster, vilket gör att vissa områden kommer att uppleva översvämningar och andra områden att uppleva torka NASA. Resultatet är att livsmedelsproduktionen kommer att bli mindre tillförlitlig, och det kan bli stora missväxter. Skördemisslyckanden och oförutsägbara livsmedelsförsörjningar kommer att driva upp priserna på mat, vilket leder till humanitära kriser, och möjligen till och med orsaka svält i några av de mest drabbade områdena. Förutom förändringar i livsmedelsproduktionen kommer den globala uppvärmningen också att leda till ökade extrema väderhändelser inklusive stora stormar som orkaner och skogsbränder Union of Concerned Scientists. Dessa extrema vädermönster kan förstöra hela samhällen, vilket leder till humanitära kriser.


Det initiala extrema vädret kan orsaka dödsfall, medan de långsiktiga effekterna inkluderar befolkningsförflyttning och flyktingkriser. På grund av vad det kan betyda för fördrivning och flyktingkriser, kan den globala uppvärmningen orsaka krig i framtiden. Stigande temperaturer gör att ispaket smälter i de arktiska och andra glaciärområdena. Issmältningen är den främsta orsaken till höjningar av havsnivån. Vissa isförpackningar kommer att smälta direkt i havet, vilket också förändrar salthalten i havsvattnet, vilket påverkar allt undervattensliv. När inlandsglaciärer smälter fyller det extra vattnet floder, vilket kan leda till katastrofala översvämningar. Stigande havsnivåer kan översvämma kustområden och få hela öar att försvinna.


Översvämningar på grund av den globala uppvärmningen kan fördriva otaliga människor runt om i världen och skapa humanitära kriser. Som MacMillan också påpekar ökar översvämningar också spridningshastigheten för smittsamma sjukdomar. Därför kan den globala uppvärmningen indirekt leda till sjukdomsspridning. Det är också viktigt att ta itu med effekterna av den globala uppvärmningen på icke-mänskliga befolkningar på planeten jorden. Den globala uppvärmningen har potential att utplåna hela arter. Hela ekosystem kommer att förändras på grund av den globala uppvärmningen, vilket gör att vissa djur och växter flyttar till nya territorier, förändrar näringskedjorna och också förändrar relationerna mellan människor och natur. En annan viktig effekt av den globala uppvärmningen är relaterad till nationell säkerhet.


Som Union of Concerned Scientists påpekar kan den globala uppvärmningen direkt påverka amerikanska militärbaser, särskilt de som ligger i kustområden. Förutom påverkan på militärbaser som riskerar att bli översvämmade, kan den globala uppvärmningen också skapa nationella säkerhetsproblem som att avleda militära resurser för att hjälpa offren för klimatförändringarna. Om USA upplever vattenbrist eller missväxt på grund av global uppvärmning, skulle det också bli mer sårbart och beroende av andra nationer, skapa nationella säkerhetskriser eller alternativt få en krigförande president att invadera ett annat land för sina resurser.


Hur man förhindrar global uppvärmning och minimerar skador. Att vidta åtgärder mot den globala uppvärmningen kräver nu en samordnad koalition mellan den privata och offentliga sektorn runt om i världen. På samma sätt måste den privata sektorn bli mer miljömässigt ansvarsfull och kräver nya lagar mot föroreningar om det behövs.

No comments:

Post a Comment