Thursday, January 27, 2022

Uppsats för svinbukten

Uppsats för svinbukten



Invasionen i Afghanistan överensstämde med Brezhnev-doktrinen som förlitade sig på begreppet socialistisk internationalism som innebar hjälp till stater som redan har anslutit sig till blocket av. På Kuba, bay of pigs uppsats, de hade inget av detta medan det sovjetiska blocket försåg Castro. Paz, J. Illusionens politik: Grisbuktens invasion omprövas. Barnes, John A.





Relaterade dokument



Berättelsen om den misslyckade invasionen av Kuba vid Grisbukten bay of pigs uppsats en av missvisning, visshet och bristande säkerhet. Anklagelsen för operationens misslyckande faller rakt i knäet på Central Intelligence Agency och en omogen president tillsammans med hans rådgivare. Hösten ut från invasionen orsakade en ökning av spänningen mellan de två stormakterna och ironiskt nog, 38 åldrar efter händelsen, individen som invasionen var bay of pigs uppsats för att tumla, är Fidel Castro fortfarande vid makten. För att förstå början av invasionen och dess förgreningar för det härefter, är det först nödvändigt att titta på invasionen och dess början.


Invasionen av Grisbukten i april började några år före bombardementet av Kuba den femtonde april av vad som såg ut att desertera kubanska flygvapenpiloter. den lördagen bombade B-bombare tre kubanska militärbaser. Landningsfälten vid Camp Libertad, San Antonio de Los Banos och Antonio Maceo flygplan vid Santiago de Cuba beskjuts mot. Sju människor dödades vid Libertad och 47 människor dödades på andra platser på ön. Två av Bs lämnade Kuba och flög till Miami, till synes för att desertera till USA. Det kubanska revolutionära rådet, myndigheterna i utlandsstationerade, i New York City släppte ett uttalande där det står,?


Bombningarna på Kuba utfördes av? Kubaner inne på Kuba? vem var? i kontakt med? det revolutionära rådets toppbud. New York Times nyhetsman bay of pigs uppsats berättelsen anspelade på att något var felaktigt med hela sakernas tillstånd. Han undrade hur rådet visste att piloterna skulle komma om piloterna bara hade bestämt sig för att åka ut till Kuba på torsdagen efter att ett misstänkt förräderi av en medpilot hade utlöst en hemlig plan att slå till. Oavsett fallet, kom planen ner i Miami senare på förmiddagen. En landade på Key West Naval Air Station kl. och den bay of pigs uppsats på Miami International Airport på en. Båda planen skadades allvarligt och deras bränslebepansrade stridsfordon var ungefär tomma.


På förstasidan av The New York Times de följande tjugofyra timmarna visades en bild av ett B tillsammans med en bild av en av piloterna som har en baseballchapeau och gömmer sig bakom mörka mörka glasögon. Hans namn undanhölls. Redan i denna tidiga fas hade en känsla av konfederation börjat avslöja händelserna i den hebdomaden. Under de tidiga timmarna av sjuttonde april började attacken mot Grisbukten på ett mantel- och klistermärkessätt. Överfallet började vid 2-tiden. med en trupp på? reser iland med order om att sätta upp sänkande synlig strålning. De synliga strålningarna som indikeras för chefsangreppet tvingar fram den exakta platsen för deras mål, allt bra för att rensa landet från allt som kan hindra chefslandstigningsgrupperna när de anlände till en.


Vid ante meridiem, bay of pigs uppsats, två bataljoner kom i land vid Playa Gir? N och en bataljon vid Playa Largas stränder. Militärpersonalen vid Playa Gir? N fick order om att resa västerut, nordväst, uppför havsstranden och träffa militärpersonalen vid Playa Larga i mitten av viken. En liten grupp arbetsstyrkor skulle så skickas norrut till staden Jaguey Grande för att skaffa allt bra, bay of pigs uppsats. När man tittar på en modern karta över Kuba är det uppenbart att militär personal skulle ha jobb i det land som de valt att lägga ner. Landet runt Grisbukten är ett myrmarksland som skulle vara hårt för militärpersonalen.


De kubanska styrkorna var snabba med att svara och Castro beställde sina T-träningsflygplan, bay of pigs uppsats, tillsammans med två Sea Furies och två B:s i luften för att stoppa invaderande styrkor. Utanför havet låg bud- och kontrollfartyget och en annan vas som transporterade förnödenheter till invaderande styrkor. Kubanen bay of pigs uppsats kraft gjorde snabbt arbete med försörjningsfartygen, släppte budet vas, Marsopa, och försörjningsfartyget, Houston, brände dem i bitar med fem-tums projektiler. Förlorad med Houston var den 5:e bataljonen mycket bra som förnödenheter för landstigningsgrupperna och åtta andra mindre vassar. Med några av de invaderande styrkorna? fartyg förstörda, och inget bud- och kontrollfartyg, logistiken för operationen bröts kort eftersom de andra leveransfartygen hölls i schack av Casto?


s flygvapen. Som med många misslyckade militära eskapader, en av bay of pigs uppsats jobb med detta 1 var att tillhandahålla militär personal. I luften hade Castro lätt vunnit hög kvalitet över den inkursiva kraften. Hans snabbt resande Ts, även om han inte imponerar idag? s kriterier, gjorde kort med ockupationsmaktens långsamt resande Bs. På tisdagen sköts två ur himlen och på onsdagen hade inkräktarna förlorat 10 av sina 12 flygplan. Med luftkraft stadigt i kontroll över Castro? s styrkor var terminalen nära för de inkursiva markstyrkorna.


Under den sjuttiotvå timmar långa invasionen slog kubanerna till ockupationsstyrkan på cirka arbetsstyrkor. Inkräktarna? armar var ingen lucifer för Castro? s mm haubitser, 22 mm kanoner och bepansrade stridsfordon. På onsdagen knuffades inkräktarna tillbaka till sin landningszon vid Playa Gir? Omgiven av Castro? s styrkor, några kapitulerade medan andra flydde upp i bergen. Hundra 14 arbetsstyrkor dödades i slakten medan 36 dog som fångar i kubanska celler. Andra skulle befolka tjugo gamla åldrar eller mer i dessa celler för att de planerade att störta Castros myndigheter.


Operation Pluto, som den kom att kallas, har sin början under de senaste åren av Eisenhower-administrationen och den molniga klippperioden under maktövergången till den nyvalde presidenten, John F. I slutet av Castro kämpade fortfarande ett gerillakrig mot den korrupta regeringen Fulgencio Batista, bay of pigs uppsats. Innan han kom till makten inträffade en incident mellan hans militära personal och några semestrande amerikanska militärer från den närliggande amerikanska flottbasen i Guantanamo Bay.


Under incidenten hölls några amerikanska marinsoldater instängda av Casto? s styrkor men släpptes därefter efter att en lösen betalats i hemlighet, bay of pigs uppsats. Denna episod försämrade förbindelserna mellan Castro och USA. Chefen för U. Sjöoperationer, bay of pigs uppsats, Amiral Burke föreslog att man skulle skicka in marinsoldaterna för att förstöra Castro? s styrkor, men utrikesminister Foster Dulles höll inte med. Ursprungligen var Castro icke kommunist; han hade till och med möten med vicepresident Richard Nixon. Rädd för Castro? s revolution, människor med pengar, bay of pigs uppsats, inklusive läkare, advokater och maffian, lämnade Kuba till USA.


För att förhindra förlusten av mer kapital Castro? s lösning var att förstatliga några av problemen på Kuba. I förfarandet att förstatliga en viss oro? han kom i kamp med amerikanska engagemang. Legitima U. bekymmer övertogs och socialiseringsförfarandet började med litet om något tal om kompensation. Efter rykten om kubansk engagemang i att efter att ha ockuperat Panama, bay of pigs uppsats, Guatemala och Dominikanska republiken vägrade den amerikanska regeringen Castro all ekonomisk hjälp. Efter att ha blivit avvisad av amerikanerna träffade han Ryssland? Det var i denna atmosfär som amerikanska underrättelse- och utrikesrelationsgemenskaper beslutade att Castro lutade mot kommunism och måste hanteras. Under våren godkände president Eisenhower ett program för att styra små grupper av utbildade amerikaner, exilkubanska, att arbeta i motståndet som gerilla för att undergrava Castro.


Till hösten ändrades programmet till en fullständig invasion med flygstöd av utlandskubaner i amerikanska flygplan. Den ursprungliga gruppen skulle utbildas i Panama, men med den växande verksamheten och händelsernas accelererande gång på Kuba beslutades det att resa saker till en bas i Guatemala. Programmet blev förhastat och det här skulle komma ner till demo. Den vuxna mannen som är ansvarig för operationen, sa CIA:s biträdande direktör Bissell,? Det gjorde det? Det verkar vara ett klipp för att behålla det ursprungliga programmet och ha en stor grupp tränad av denna första cell av omogna kubaner. Så den större gruppen bildades och etablerades på La Finca, i Guatemala, och på den platsen utfördes förberedelserna helt av amerikaner.


Vid det här laget var det höst och president John F. Kennedy hade ersatt president Eisenhower. President Kennedy kunde hålla stoppat invasionen om han ville, bay of pigs uppsats han gjorde förmodligen inte det av flera skäl. För det första hade han kampanjat för någon betydelsefull handling mot Kuba och det var förutom det kalla krigets höghet. Att stödja det nu skulle ha för avsikt att hålla grupper av utlandskubanska som går runt jorden och hävdade att amerikanerna hade backat i den kubanska frågan. I konkurrens med Sovjetunionen skulle amerikanerna framstå som kycklingar på den internationella scenen genom att stödja dem.


På den inhemska platsen skulle den nya presidenten ses som stöd från ett av sina löplöften. Misslyckandet vid CIA ledde till att Kennedy gjorde olyckliga beslut, vilket påverkade framtida affärer med Kuba och Sovjetunionen, bay of pigs uppsats. Tre skäl orsakade fel på CIA:s centralkontor. För det första skötte de felaktiga personerna operationen; för det andra, bay of pigs uppsats, byrån som ansvarade för operationen var förutom den som tillhandahöll all underrättelsetjänst för operationen; och för det tredje hade verksamheten säkerhetsjobb.


Ansvarig för operationen var direktören för Central Intelligence, Allan Dulles och chefstjänsten för operationen lämnades till en av hans ställföreträdare, Richard Bissell.





uppsats om Indiens kultur



Eisenhowers administration, U. President John F. Kennedy godkände invasionen av Grisbukten för att störta den kubanske revolutionären Fidel Castro. Planen var ett U. Dåligt genomtänkt från starten, och plågat av missöden och misstag, misslyckades invasionen, blev en stor utrikespolitisk förlägenhet för Kennedy och stärkte det folkliga stödet för Castro på Kuba. Den operativa planeringen för invasionen började i mars, ledd av vicepresident Richard Nixon. Detta var i kölvattnet av de framgångsrika CIA-sponsrade intrång i Iran och Guatemala, vilket resulterade i att regeringar vänligt inställda till USA.


CIA rekryterade i hemlighet en kubansk exilstyrka på cirka 1 män, kallad Brigade, som genomgick utbildning i södra Florida och Guatemala. Den ursprungliga landningsplatsen nära Trinidad, Kuba, ändrades senare till Grisbukten. Operationerna började den 15 april med ett misslyckat försök att förstöra det kubanska revolutionära flygvapnet. Två dagar senare transporterade fyra privatchartrade fartyg 1 exilkubanska till Grisbukten, åtföljda av CIA-ägda landstigningsfartyg som transporterade förnödenheter. Striderna var hårda och varade i fyra dagar 17 april— Förlusterna uppskattas till 2 till 5, kubaner och — invaderande exil. Kennedy vägrade att skicka in flygstöd eller marinsoldaterna, av rädsla för konsekvenserna av tydliga bevis på direkt U. De kubanska revolutionära väpnade styrkorna dödade eller tillfångatog snart större delen av den invaderande styrkan.


Strax därefter ställdes 1 exil i fångenskap inför rätta. Den 28 oktober återkallade USA ambassadör Bonsal permanent tillbaka till Washington och följdes senare av att officiellt bryta alla diplomatiska förbindelser med Kuba. Internt fanns det en mer omedelbar oro. Det var kampanjperiod för presidentvalet. Vicepresident Richard Nixon ställde upp mot den populära senatorn John F. Tidigare under kampanjen informerades han redan av CIA:s direktör Allan Dulles om underrättelsefrågor enligt lag och denna briefing inkluderade konfidentiell information om utbildningen av exil från Kuba som kommer att mobiliseras för ett överfall på ön. Sedan, på tröskeln till en kandidats debatt, attackerade Kennedy Eisenhowers Kubapolitik.


Han efterlyste öppet U. stöd för de exil-anti-Castro-styrkorna och utropade vidare att dessa exil hittills inte hade fått något stöd från regeringen. Kennedy visste att Nixon inte kommer att kunna motverka denna attack utan att äventyra planens hemlighet. Under tiden förverkligades planen stadigt. I maj gick Radio Swan i luften. Med hjälp av en kraftfull sändare sände den program som faktiskt spelades in i Miami. De kubanska exilstyrkorna placerades i Guatemala. Guatemalas sittande president och diktator, general. Miguel Ydigoras var skyldig sin position till CIA för att ha genomfört en hemlig operation mot Guatemalas dåvarande president Jacobo Arbenz. Han lät alltså bygga en flygplats i hans land.


De kubanska exilstyrkorna kallades gemensamt Brigade. De tränades ursprungligen utanför Floridas kust. Så småningom växte storleken på brigaden till cirka 1, soldater. Castro-regeringen blundade inte för alla dessa saker som pågick. Till slut fick Castro sin chans och den 26 september talade han till FN:s generalförsamling där han anklagade U. för att inrätta en sändningsstation på Swan Island som U. lamt vederlagt genom att uppge att det var en privatägd station av ett kommersiellt sändningsföretag. En månad senare gick Kuba återigen till offensiven i FN:s generalförsamling denna gång med den kubanske utrikesministern Raul Roa som gav välinformerade detaljer om hur rekryteringen och utbildningen av dessa exilstyrkor påstås ha genomförts.


I sitt tal kallade han dem dock inte för landsflyktingar utan som legosoldater och kontrarevolutionärer. Han uppgav att de rekryterades, betalades och försörjdes av CIA genom att försörja dem och deras familjer Sierra, , par. Under tiden godkändes en budget på 13 miljoner USD av president Eisenhower. I januari, president John F. Kennedy tillträdde. Efter att ha kämpat hårt mot bristen på handling på Kuba, fångade han sig själv. Han var också passionerat engagerad i en romantisk syn på kontrarevolutionära operationer och fruktade att bli stämplad som mindre antikommunist än Eisenhower, vars politik han hade sprängt bara månader tidigare. Innan själva invasionen skedde ändrades planen flera gånger på grund av flera faktorer. Vita husets rådgivare Arthur Schlesinger, Jr.


påpekade att medan Kennedy var stenhård med att inte använda amerikanska soldater direkt, men CIA agerade utifrån övertygelsen att han kommer att ändra sig Dinges, , 6. Samtidigt, trots alla ansträngningar att undvika att få USA:s stämpel på exilstyrkorna genom att ha träningslägren och flygfältet i Nicaragua och Guatemala, stod det snart klart att operationen inte förblev en hemlighet särskilt länge. Det diskuterades till och med redan inom klick i FN. Den Jan. Från försvarsdepartementets, CIA:s och JCS:s samlade sinnen föddes Operation Bumpy Road. Kennedy informerades. Planens koncept som beskrivs i memorandumet som utarbetats av två höga CIA-tjänstemän med ansvar för brigaden, Jacob Esterline och Jack Hawkins.


Ett mindre område skulle beslagtas och försvaras i inledningsskedet. Landningen var redan planerad att ske i Trinidad, som låg på Kubas södra kust. Detta ligger nära Escambray Mountains. Hans skulle vara en idealisk plats för Operation Bumpy Road på grund av de alternativ som den kan erbjuda. Expeditionsstyrkorna har redan den goda viljan hos befolkningen i Trinidad eftersom majoriteten är anti-Castro. Om försvaret av landningen äventyras kan de vända sig till plan B och fly upp i bergen. Där kan ett gerillakrig utkämpas. Sålunda, med denna plan i åtanke, tränade Brigaden genomgående under denna plan. Richard Bissell, CIA Director of Plans, bedömde planerna. Han trodde att det finns en möjlighet att lyckas så att de kan överleva och få stöd så länge de håller på.


Ursprungligen planerad till den 5 Mach, ställdes operationen på is till april efter undersökning av alla möjliga alternativ. Detta berodde på utrikesdepartementets ingripande av diplomatiska och politiska skäl. U. Därför, trots argument från Bissel att uppskjutande och eventuell planrevidering kommer att skapa onödig spänning och förbittring bland brigadmedlemmarna, förverkligades inte marsdatumet. Bissell drog slutsatsen att denna plan kan vara den enda där en hemlig operation fortfarande är möjlig för att fälla Fidel Castro. Nationell säkerhetsrådgivare McGeorge Bundy var inte överens och rekommenderade istället ett handelsembargo i stället och tillåta intern rif att nå en bottenpunkt innan brigaden sjösattes.


Så det var verkligen en ojämn väg eftersom rinidad-planen förkastades. President Kennedy fastställde sina villkor för att utarbeta en ny plan. Först måste det vara en tyst landning och det ska göras på natten. CIA presenterade sedan tre alternativ. Det gjordes en revidering av Trinidadplanen, det skulle finnas ett nytt mål för landning som skulle vara nordöstra kusten och det tredje alternativet skulle vara vid Grisbukten med kodnamnet "Operation Zapata". Presidenten valde Zapata-planen som gillade men med vissa förändringar särskilt att den måste se ut att vara mer av en operation av gerillatyp. Således modifierades den till en nattlandning istället för en gryninglandning med luftdroppar vid första ljuset.


Kennedy ifrågasätter nödvändigheten av flyganfallen. En kompromiss enades om att begränsa flyganfallen till två dagar före d-dagen samtidigt med en avledningslandning av män i östra Kuba. Dessa attacker kommer att ge intrycket att flyganfallen är de av kubanska piloter som hoppar av från det kubanska flygvapnet och därmed ytterligare ljuger att det är ett internt uppror. Bissell försäkrar också Kennedy om att kubanerna på ön kommer att gå med i ett uppror. Ordföranden för senatens utrikesrelationer, senator William Fullbright, trodde inte att en sådan taktik skulle lura någon. Tre dagar före invasionen gjorde Kennedy ett uttalande på en presskonferens att USA:s väpnade styrkor En dag före invasionen reducerades antalet plan från 16 till sex plan enligt Kennedys order för att hålla det minimalt.


Den 16 april godkändes landningsplanen av Kennedy. Men av rädsla för internationellt fördömande avbryter Kennedy flygangreppen i gryningen tills strandhuvudflygfältet är i händerna på landningsstyrkan och är helt operativt och kapabelt att stödja räden. Bissell hävdade utan framgång att landningarna kommer att vara allvarligt hotade utan det. Flyganfallen avbröts. Ombord på Blagar får CIA-agenten Grayston Lynch en underrättelserapport om att det kubanska flygvapnet kommer att slå till, det rör sig nära stranden och levererar skottstöd till de landande trupperna.


Senare samma morgon kommer Houston under luftattack och träffas. Vid AM sänks fraktfartyget Rio Escondido av en raketträff från en Sea Furya "med tio dagars ammunitionsreserver ombord, såväl som mat, sjukhusutrustning och bensin. Alla besättningsmedlemmar räddas och överförs till Blagar. Striderna rasar hela dagen, med brigadens fraktfartyg som drar sig tillbaka 50 miles ut till havet. Den 18 april vägrade brigadchefen en uppmaning om evakuering. Medan han var i FN samma dag fortsatte ambassadör Adlai Stevenson att förneka att USA hade ingripit militärt på Kuba.


Bissell, i direkt strid med Kennedys instruktioner, auktoriserade amerikanska piloter att flyga stridsuppdrag när ett antal av de kubanska piloterna vid Pueto Cabezos vägrade att flyga. Den 19 april flög två plan av U. piloter sköts ner och piloterna dödades. Invasionsstyrkan tillfångatogs. Omkring dödades och 1 togs till fånga. Kubas offer handlade om att massrättegångar hölls och fångarna fick vardera ett straff på 30 år. Förhandlingar inleddes och efter 20 månader släpptes de flesta i utbyte mot pengar, mat och medicinska förnödenheter Sierra, I efterdyningarna utfärdade Lymann Kirkpatrick, CIA:s generalinspektör, en rapport som pekade på att Bissell och hans medhjälpare Tracy Barnes inte hade några fasta beslut. planerar för invasionen och misslyckades med att informera Kennedy om att en hemlig handling inte alls är möjlig.


Bissell motbevisade genom att utfärda ett eget memorandum och lägga skulden på Kennedys tillbakadragande av flyganfallen. Den 13 juni, General Taylor, chef för Taylor-kommittén sammansatt av Gen. Maxwell Taylor, Atty. General Robert Kennedy, adm. Arleigh Burke och Dir. Av CIA Allen Dulles för att undersöka varför operationen misslyckades lämnar sin rapport till president Kennedy att operationen var ogenomtänkt och att det aldrig någonsin var möjligt att Zapatacan kördes som en hemlig operation. Om en omorientering av verksamheten inte hade varit möjlig borde projektet ha övergetts.


Bortsett från rapporterna från Kirkpatrick från CIA och Taylor-kommittén, och efter att fler dokument relaterade till invasionen av Grisbukten dök upp och hemligstämplades, kan följande dras slutsatsen:. En agent erkände att "Jag litar inte på någon jävla kuban. I ett historiskt möte mellan antagonisterna och huvudpersonerna i invasionen som hölls på Kuba, avslöjades det att "ett stort säkerhetsnätverk hade upprättats och ett 20-tal misstänkta dissidenter samlades upp" vilket effektivt dämpade USA:s förväntningar på en massa uppror. Dessutom kamouflerades de kubanska flygvapnets bättre plan och de som förstördes av strejken före dagen var lockbete.


Dinges, , sid. I Dinges verkar det mycket osannolikt att världens största supermakt skulle besegras av en revolutionär regering knappt över ett år vid makten. Det är dock precis vad Kuba gjorde under Fidel Castros ledning. Den 19 april kunde Kuba slå tillbaka en invasion ledd av 1, kommandosoldater från Brigaden som anlände till Playa Giron Giron Beach från Bahia de Cochinos Bay of Pigs.

No comments:

Post a Comment